Living as a universe

An apartment was renovated in 2018 as the architect’s residence.

It is a 71-square-meter space in a typical 60s urban apartment building, but with some latent striking features. Among them, the strategic location of the apartment from where unique views are opened, with the nearby Strefi hill on one side, the Turkovounia in the center, and the west of Athens and Parnitha Mountain in the north. The intention of the renovation was to highlight these features by establishing a geometrical order and by intervening in the layout so that the sitting area takes up the space of the kitchen for the views to come in, with the framing that a new square 1,50X1,50m window allows. The renovation scheme converts the space into an open plan, and introduces a vocabulary of elements which include traces of its old materials, and a revealed reinforced concrete culumn, paired with an array of introduced details, materials and functional zones.  Various light qualities are introduced through an opaque glass block opening and uplighting as a general strategy.

Ένα διαμέρισμα ανακαινίστηκε ως o προσωπικός τόπος κατοικίας του αρχιτέκτονα. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 71 τετραγωνικών σε μία τυπική αστική πολυκατοικία της δεκαετίας του 60, που όμως διέθετε ορισμένα μοναδικά λανθάνοντα χαρακτηριστικά.  Ανάμεσα σε αυτά, η στρατηγική θέση του διαμερίσματος σε σημείο από το οποίο ξανοίγονται μοναδικές θέες, με τον Λόφου του Στρέφη από τη μία πλευρά, τα Τουρκοβούνια στο κέντρο, και την Δυτική Αθήνα και την Πάρνηθα στο βάθος από την άλλη πλευρά.

Η πρόθεση της ανακαίνισης ήταν να τις επισημάνει εγκαθιστώντας μια γεωμετρική τάξη και παρεμβαίνοντας στη διάταξη, έτσι ώστε ο καθιστικός χώρος νxα καταλάβει τον χώρο της κουζίνας ώστε να επωφεληθεί από τις θέες, μέσω του καδραρίσματος που προσφέρει ένα νέο τετράγωνο παράθυρο 1,50Χ1, 50m . Διάφορες ιδιότητες φωτός εισάγονται μέσα από ένα αδιαφανές -επίσης τετράγωνο- άνοιγμα υαλότουβλου και το φως μέσω διάχυσης ως μια γενική στρατηγική. Το διαμπερές ανατολικό και δυτικό φως υπάρχουν στιγμές που διασχίζει διαγώνια ολόκληρο τον χώρο

Ταυτόχρονα, έχοντας αφαιρέσει τα αρχικά χωρίσματα, αποκαλύφθηκε μια κολόνα γύρω από την οποία ο χώρος οργανώθηκε μέσα από  παλιές και νέες χαράξεις.

Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την πρόθεση εγκαθίδρυσης μιας οργάνωσης και τάξης στον χώρο μέσα από γεωμετρικές συσχετίσεις σε μια ανοικτή πλέον κάτοψη. Παραμένουν και ενσωματώνονται σε αυτήν θραύσματα από την παλαιά δαπεδόστρωση (πατώματα και το μωσαϊκό της εισόδου), ενώ ανάμεσα τους ελίσσεται ένας αρμός από τσιμεντοκονία οργανώνοντας τα σε ένα εννιαίο σύνολο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s